22 t/m 27 juli 2019 – Strand6daagse 2019 # 61e Editie (1959 – 2019)

By Visited 1972 times , 1 Visits today

Start datum: 22 juli 2019
Eind datum: 27 juli 2019
Tijd: 08:00 to 16:00

Locatie: Badhuisstraat 2-10 Huisduinen

Routebeschrijving Kaart vergroten

Omschrijving

Informatie 2019 zal spoedig volgen!

800 mensen gaan zo’n 140 kilometer over het strand wandelen. Ben jij een van hen?

Wandelaars beginnen aan Strandzesdaagse

Een geheel verzorgde zesdaagse wandel-kampeervakantie over het strand van Hoek van Holland naar Den Helder. Dat is volgens de organisatie de Strandzesdaagse die maandag voor de zestigste keer van start gaat.

Geestelijk vader van de wandeltocht is Henk Horsman (1937). Hij liep in 1958 met enkele vrienden en familieleden van Den Helder naar Hoek van Holland. Een jaar later kreeg de tocht een officiële naam: Strandzesdaagse.

De vaak voorkomende tegenwind noopte de organisatie er na enkele jaren toe de looprichting om te draaien. Hoek van Holland werd het startpunt, Den Helder, waar Horsman wethouder was, werd finish.

De editie 2018 is volgeboekt. Dat betekent dat achthonderd mensen aan de wandel gaan. De afstand is 140 kilometer. De deelnemers overnachten met eigen tenten op kampeerterreinen in Wassenaar, Noordwijk aan Zee, IJmuiden, Egmond aan Zee en Callantsoog.

Zaterdag is de finish.

Bronvermelding Noord Hollands Dagblad

Deelnemers Strand6Daagse onderweg naar Duinrell

Den Helder – De deelnemers aan de 60e editie van de Strand6Daagse zijn maandagochtend in Hoek van Holland aan de wandeltocht begonnen. De eerste dag brengt ze over het strand naar Duinrell (Wassenaar), waar de camping op het park is opgeslagen. De hitte valt vandaag nog mee, zo is de verwachting, met dank aan de westenwind.

Organisator Woody van Loo laat weten dat rond kwart over negen alle deelnemers gestart waren. “Met een maximum van 26 graden en een westenwindje moet het te doen zijn, zo’n windje van zee is toch altijd wel fijn.” Voor veel lopers is het een reünie, die doen jaar na jaar weer mee. “Het is eigenlijk een hele grote familie geworden, maar er zijn uiteraard ook weer mensen bij die dit jaar voor de eerste keer meedoen.” De etappe van maandag is direct ook de langste van de week, op de slotdag is het kortste stuk, van Callantsoog naar Huisduinen. Enkele tientallen vrijwilligers zorgen ervoor dat de wandelaars alleen aan het lopen hoeven te denken. De tent en bagage wordt voor hen van camping naar camping verplaatst en ook voor het diner en ontbijt wordt gezorgd.

De hitte die voor deze week is voorspeld zorgt niet direct voor extra maatregelen. “We adviseren uiteraard goed te smeren en veel te drinken, zolang mensen goed voor zichzelf zorgen komt het wel goed”, aldus Van Loo.

In totaal achthonderd wandelaars zijn maandagochtend aan de tocht begonnen. De afstand is 140 kilometer en de deelnemers overnachten met eigen tenten op kampeerterreinen in Wassenaar, Noordwijk aan Zee, IJmuiden, Egmond aan Zee en Callantsoog. Komende zaterdag is de intocht in Huisduinen, waar traditioneel een mooi feestje wordt gevierd. LOS radio is live aanwezig bij de intocht.

Bronvermelding Den Helder Actueel

Algemene informatie Strand6Daagse

De Strand6Daagse is een geheel verzorgde zesdaagse zelfstandige recreatieve wandelkampeer vakantie over het strand van Hoek van Holland naar Den Helder. Onderweg wordt door de maximaal 800 deelnemers uitsluitend in zelf meegenomen tenten overnacht op de door de organisatie, gemeenten en verenigingen verzorgde kampeerterreinen in Wassenaar, Noordwijk aan Zee, IJmuiden, Egmond aan Zee en Callantsoog. 

In 1959 is de geestelijke vader, Henk Horsman, er voor het eerst op uitgetrokken met 37 enthousiaste deelnemers. De tocht liep toen nog van Den Helder naar Hoek van Holland. Na een aantal jaren tegen de wind in te zijn gelopen is besloten om de tocht om te draaien.

De 60e editie van deze unieke tocht staat in 2018 gepland van maandag 23 juli tot en met zaterdag 28 juli. De 60e editie is inmiddels volgeboekt. Als u uw gegevens via deze site aan ons bekend maakt, zullen wij u op 1 november 2018 een uitnodiging toesturen voor de editie 2019.

De route is heel eenvoudig, namelijk zes dagen wandelen langs de waterlijn. Het strand wordt op meerdere plekken onderbroken door natuur en waterwerken. Zo komt de Strand6Daagse in Katwijk langs de uitmonding van de Rijn, wordt er met een gecharterde boot het Noordzee Kanaal overgestoken en lopen we langs de nieuwe kustlijn bij de Hondsbosche Zeewering, waar men grootschalig de kust heeft verstrerkt.
 
Op het strand staan strandpalen. Deze palen staan 1000 en soms 250 meter uit elkaar en zijn genummerd. In Hoek van Holland staat paal 117 en in Den Helder staat paal 0. Omdat wij om waterwerken, om natuurgebieden en naar campings moeten lopen, bedraagt de totale afstand van de Strand6Daagse ca. 140 kilometer. (33, 18, 31, 24, 27 en 14 km.)

Vanaf de eerste wandeldag ontvangt iedere deelnemer ‘s morgens ons Strand6Daagse Bulletin met daarin de routebeschrijving en wetenswaardigheden voor de komende dag. Men kan daarna de gehele dag invullen met het wandelen naar de volgende camping en ondertussen genieten van de zon, zee, zand en vele paviljoens langs de kust. 

De tocht loopt men geheel naar eigen inzicht, zowel individueel als in groepsverband. Wel verwacht de organisatie deelnemers voor 19.00 uur op het volgende kampeerterrein om nog op tijd te zijn voor de avondmaaltijd. 

Maandagmorgen wordt er tussen 08.00 en 10.00 uur gestart in Hoek van Holland. De aankomst in Den Helder is op de zaterdag  vanaf 11:00 tot 15:00 bij het Dorpshuis in Huisduinen / Den Helder.

De tussenliggende pleisterplaatsen zijn: Wassenaar, Noordwijk, IJmuiden, Egmond aan Zee en Callantsoog. Wij attenderen u erop dat de Strand6Daagse een flinke inspanning van u verwacht.

Videorapportage LOS Den Helder 2017

Organisatie

Organisator :  

Over de organisator :

Event categories: Evenementen en Sport

Review

Gerelateerde activiteiten

DutchEnglishGerman