Expositie Kunstenaarsboeken – Boekenkunst #Galerie Windkracht 13

By Visited 68 times , 1 Visits today

Start datum: 16 juni 2019
Eind datum: 16 juni 2019
Tijd: 13:00 to 17:00

Locatie: Weststraat 107-109 Den Helder

Routebeschrijving Kaart vergroten

Omschrijving

Expositie in samenwerking met Kunsthal 45, de Kunstuitleen en School 7
Exposanten Windkracht 13: Typex, Anita Mandemaker, Wil van Iersel en Bart Jansen. Exposanten Kunstuitleen: Bart Jansen en Typex

LOCATIES:
WINDKRACHT 13 EN SCHOOL 7 VAN 1 JUNI T/M 31 JUNI
KUNSTHAL 45 – WERK AAN DE WINKEL – KUNSTUITLEEN VAN 1 JUNI T/M 18 AUGUSTUS

Meer informatie:
http://www.windkracht13.nl/?a=mod_projects-view-item&id_project=51
www.kunstuitleen-denhelder.nl en www.kunsthal45.nl

TYPEX
Typex is het pseudoniem van Raymond Koot (1962), een Nederlandse striptekenaar, illustrator en schilder. Sinds begin jaren 90 werkt Typex als illustrator voor kranten en tijdschriften als VPRO, OOR, Zone 5300, Vrij Nederland, Intermediair, NRC, Volkskrant en De Filmkrant. Zijn eerste strips verschenen in het stripblad Balloen. Typex is bekend van zijn boeken Melkman, De Wolkenfabriek (Een Gouden Boekje), Rembrandt (2013) beeldroman in opdracht van het Rijksmuseum Amsterdam en Andy (2018) een graphic novel over Andy Warhol. In 2019 won hij de Stripschap prijs, een oeuvreprijs voor striptekenaars. Tijdens de expositie Kunstenaarsboeken zijn in Galerie Windkracht 13 en De Kunstuitleen prenten uit het boek ‘Andy – Feitelijke fictie” te zien.

WIL VAN IERSEL
Wil van Iersel (1965) studeerde af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Hij is werkzaam in Amsterdam, Duitsland en Zwitserland.
Zijn specialisatie is documentaire fotografie. Hierbij legt hij het bestaan vast als tijdsdocument. In zijn foto’s legt hij de nadruk op de absurditeit en tragedie van het menselijk bestaan. Hij wil geen oordeel vellen in zijn onderwerpen. Sinds 2007 maakt hij kunstenaarsboeken die op verzoek worden uitgeprint.
Project ‘Every Day a New Photo Book’
Iedere week een nieuw boek met een nieuw thema in de vorm van een reportage, een specifiek onderwerp of een schetsboek. Totaal 52 weken.
Vanaf 2010 – 2021 neemt hij elk jaar een maand waarin hij iedere dag van die maand een nieuw thema dagelijks uitdiept. Aan het eind van de maand worden de boekjes gebundeld. Bv. “Kleur “in februari 2015, “Wandelen” in maart 2016 etc. Een aantal van deze serie boekjes zijn te zien tijdens de expositie.

ANITA MANDEMAKER
Anita Mandemaker (geboren te Eindhoven 1959 – woont en werkt in Den Helder) :’Eind jaren ’70 was abstract werken het meest gangbare op de academies, al kwam de figuratieve schilderkunst weer opzetten. Mijn hele academietijd heb ik abstract gewerkt. Zodra ik was afgestudeerd, heb ik kleine schetsblokjes gekocht en ben ik alles gaan tekenen wat ik zag. Dit waarnemen vormde het uitgangspunt voor mijn schilderijen. Geleidelijk aan ben ik sjablonen gaan gebruiken, eerst in schilderijen en nu in hout. Dit geeft me een grote vrijheid en maakt het werken speelser. Mijn fascinatie voor objecten en mijn relatie daar mee, vindt hier zijn vorm’
Tijdens deze exposities zijn 4 kunstenaarsboekjes te zien!

BART JANSEN
Bart Jansen (1979) woont en werkt in Nederland. Zijn projecten zijn meestal uitvindingen die bijproducten van menselijke activiteit gebruiken.
Het Aangereden Dierenboek | Exemplarisch boek over Nederlands fauna I ISBN/EAN: 978-90-9021918-9NUR: 430 Faunapages
“Ja dat doen ze, de dieren. Aangereden worden. Het is een vreemdsoortige eigenschap van ze. Ikzelf bijvoorbeeld zou niet graag aangereden worden. Niet alleen is het ontzettend veel gedoe naderhand, en geregel enz. Maar het doet ook zo’n zeer. En soms ben je dood. De dieren echter, schijnen daar toch heel anders over te denken, en ze blijven dan steeds vol verve aangereden worden, alsof je pas meetelt als je geraakt bent door een Mercedes .Ik begon het een aantal jaren terug ook te zien, die constante stroom van aangereden dieren. Toen ben ik ze maar gaan verzamelen, zodat ze ten minste niet voor niks waren platgereden. Ik besloot een boek over ze te maken. Alsof platte konijnen een andere soort zouden zijn dan gewone konijnen. En platte uilen een ander soort uilen. En platte eekhoorns een heel apart soort eekhoorn, die je kan aaien. Niet met foto’s, dat was niet nodig: een foto is plat, maar ze waren al plat. Dus dan maar zo, rudimentair opgezet, gepreserveerd zoals ik ze vond. In een boek. Het weegt 60 kilo en is het onhandigste boek dat er is. En het stinkt. En het staat hier. Ik denk dat ik het ruik. Het heeft een ISBN nummer maar niemand koopt Het Aangereden Dierenboek. Het is slechte handel. Maar het bestaat toch”.

Organisatie

Organisator :  Galerie Windkracht 13 ism Jazzstichting Nieuw & Diep Adres : Weststraat 107-109 Mobiel : 0223 625 901 Website : http://www.windkracht13.nl/

Over de organisator :

Event categories: Cultuur & Kunst, Evenementen en Voorlichting

Comments are closed.

Gerelateerde activiteiten

DutchEnglishGerman